Welke bagagebox / skibox moet ik kiezen?

De keuze van het type bagagebox / skibox is afhankelijk van het gebruik. Houdt in ieder geval de volgende zaken in de gaten:

 • De bagagebox / skibox valt in het echt altijd kleiner uit dan dat u denkt.
  De bagagebox / skibox is in de meeste gevallen zo te monteren dat de achterklep van uw auto nog open kan.
 • Wat zijn de afmetingen van de bagage die u met de bagagebox / skibox wilt gaan vervoeren? Gaat u op ski’s vervoeren dan kunt u beter kiezen voor een langere bagagebox / skibox. Indien u geen ski’s vervoerd maar alleen koffers, campingspullen e.d. dan voldoet mogelijk de kortere bagagebox of skibox.
 • Wat is het gewicht van de bagage die u wilt vervoeren?
  De maximale belading van een bagagebox / skibox is namelijk 50 of 75 Kg. De maximale daklast van een auto is gemiddeld 75 tot 100 Kg. Als hier het gewicht van de dragers voor de bagaebox / skibox en de koffer zelf af worden gehaald blijft er ongeveer 50 tot 75 kg over voor bagage. Het is dan ook raadzaam de grotere, lichte bagage in uw bagagebox cq skibox te vervoeren.
Hoe kan ik mijn bagagebox het beste beladen?

Het laden van uw bagagebox / skibox is van groot belang, niet alleen om de ruimte optimaal te benutten, maar ook voor uw veiligheid en die van anderen.

 • De belading van de bagagebox / skibox moet zo gelijkmatig mogelijk worden verdeeld.
 • Zorg ervoor dat de lading tijdens het rijden niet kan schuiven. Gebruik hiervoor de bijgeleverde spanbanden.
 • Belaad de bagagebox / skibox niet te hoog, zodat het deksel gemakkelijk te sluiten is.
 • Plaats de zwaarste bagage in de box zo veel mogelijk boven de dragers in het midden van de bagagebox / skibox.
 • Wanneer u bagage met scherpe, uitstekende randen vervoert, dek deze dan goed af om beschadigingen aan de bagagebox / skibox en overige bagage te voorkomen.
 • Bagage die niet vochtig mag worden kunt u het beste in plastic verpakken. Bij hevige regenval is een bagagebox namelijk nooit 100% spatwaterdicht.
 • Plaats in de bagagebox / skibox zo veel mogelijk lichte spullen. Stop de zwaarste spullen in de kofferbak van uw auto. Zo houdt u het zwaartepunt het laagst, iets dat het rijgedrag ten goede komt.
Beïnvloeding van het rijgedrag van de auto

Een bagagebox / skibox kan het rijgedrag van uw auto weldegelijk beïnvloeden. Let tijdens het rijden met name op de volgende punten:

 • Gevoeligheid voor zijwind
 • Bochten
 • Remgedrag
 • Verhoging van uw auto met ongeveer 60 centimeter (dakdragers + bagagebox / skibox);Controleer voor het rijden of alles goed bevestigd is en of de bagagebox / skibox goed is afgesloten. Bij langere ritten raden wij ook aan om tussentijds te controleren of de bagagebox / skibox nog stevig bevestigd is. Wij adviseren u uw rijgedrag en snelheid aan te passen.
Onderhoud van de bagagebox
 • Gebruik schoon water en eventueel een auto-shampoo om uw bagagebox / skibox te reinigen.
 • Gebruik nooit een poetsmiddel, olie of oplosmiddel. Gebruik ook nooit een alcohol, chloor of ammoniak houdend schoonmaakmiddel. Deze beïnvloeden de samenstelling van het kunststof en leiden tot onherstelbare beschadigingen en/ of verkleuringen.
 • Behandel de sloten regelmatig met siliconenspray of een ander smeermiddel.
Beveiliging tegen diefstal

Alle bagageboxen / skiboxen hebben een prima sluitbeveiliging: deksel dicht, box op slot via een enkelvoudig centrale vergrendeling. Aangezien de bevestiging aan de dakdragers van binnen uit de bagagebox / skibox wordt vergrendeld, is het bij een goed afgesloten bagagebox / skibox niet mogelijk deze van de auto te verwijderen. Het blijven echter kunststof bagageboxen / skibox , die met gereedschap wel opengebroken kunnen worden.

Montage van de bagagebox / skibox

Alle bagageboxen / skiboxen zijn uitgerust met een bevestigingssysteem. U hoeft alleen de beugels in de juiste positie te zetten en deze vervolgens te vergrendelen door middel van 1 simpele handbeweging en de bagagebox cq skibox zit stevig vast op het dak van uw auto. Bevestiging systeem is geschikt voor vrijwel alle universele dragers. Natuurlijk wordt onze bagageboxen een handleiding geleverd waarin u precies kun terugvinden hoe de bagagebox / skibox op de juiste manier op de dragers te monteren. Een aantal belangrijke tips vooraf:

 • Zorg ervoor dat de bagagebox / skibox midden op de dragers staat. Zo wordt het gewicht van de box het meest gelijkmatig verdeeld.
 • Houdt rekening met het openen van uw achterklep.
 • Houdt rekening met een mogelijke dakantenne.
 • Monteer de bagagebox / skibox zodat hij parallel aan het wegdek op de auto ligt, om te voorkomen dat er opwaartse druk komt tijdens het rijden.
 • Zorg ervoor dat de bagagebox / skibox recht op de auto bevestigd is, zodat de koffer een minimale invloed heeft op het
  rijgedrag.
 • Minimum dakdrager afstand is 70 cm en maximaal 95 cm.
Veilig vervoeren van goederen

Volgt u bij het bevestigen van de bagagebox / skibox de montage-instructies nauwkeurig op. Gebruik uw bagagebox / skibox niet alvorens alle onderdelen zijn gemonteerd conform de instructies. Controleer voor het wegrijden altijd of het deksel goed is gesloten. Zorg dat uw bagagebox / skibox altijd volgens het montagevoorschrift is bevestigd.

Maximale belading van de bagagebox

De maximale belading van een bagagebox / skibox is 50kg. De maximale daklast van een auto is gemiddeld 75kg. Als hier het gewicht van de dragers voor de bagagebox en de bagagebox / skibox zelf af worden gehaald blijft er ongeveer 50 kg over voor bagage. Het is dan ook raadzaam de grotere, lichte bagage in uw bagagebox / skibox te vervoeren.

Maximale snelheid

Hiervoor bestaat geen algemeen geldende regel. Het vervoeren van verschillende goederen, met verschillende vormen, maten en gewichten bepalen hoe uw auto zich op de weg gedraagt. Pas daarom uw snelheid aan, aan de goederen die u vervoert, de wegcondities de weersomstandigheden, etc. Natuurlijk dient u zich ook te houden aan de geldende verkeersregels. Een belading op het autodak heeft invloed op het rijgedrag van de auto, het remvermogen en de gevoeligheid van zijwind.

Garantie

Op alle artikelen krijgt u de fabrieksgarantie die u mag verwachten.
Op de Thule-bagageboxen / skiboxen en fietsdragers is dit bijvoorbeeld 5 jaar.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht

België
Toegestaan indien nodig, mits ze geen schade aan de weg toebrengen.

Denemarken
Sneeuwkettingen toegestaan. Hoewel de AutoSock wettelijk niet gelijkgesteld worden aan sneeuwkettingen, worden ze in de praktijk wel als zodanig geaccepteerd.

Duitsland
Sneeuwkettingen verplicht wanneer dit is aangegeven d.m.v. borden (blauw bord met autoband plus sneeuwketting). De kettingen moeten gemonteerd worden op de twee aangedreven wielen. Maximumsnelheid 50 km/h. Hetzelfde bord, maar dan met een rode streep er doorheen, geeft aan dat u de kettingen mag demonteren.

Frankrijk
Sneeuwkettingen mogen slechts gebruikt worden op besneeuwde wegen en moeten op de aangedreven wielen worden geplaatst. Sneeuwkettingen zijn op sommige bergpassen verplicht. Een blauw rechthoekig bord met de afbeelding van een autoband plus sneeuwketting geeft een advies tot gebruik van sneeuwkettingen aan. Hoewel de Spikes-spider en de Spikes-spider Sport wettelijk niet gelijkgesteld worden aan sneeuwkettingen, worden ze in de praktijk wel als zodanig geaccepteerd. De maximumsnelheid voor auto’s met sneeuwkettingen is 90 km/h.

Italië
Gebruik verplicht op sommige besneeuwde bergwegen. Wordt aangegeven door groot rechthoekig bord met opschrift ‘Transito con catene’. Indien opschrift aangevuld met ‘o pneumatici da neve’ mogen ook alleen winterbanden gebruikt worden. Aangevuld door ‘da km.’ geeft aan vanaf welk punt de bepaling geldt. In het Aostadal moet u van 15 okt tot 15 april verplicht altijd sneeuwkettingen bij u hebben.

Nederland
In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen op de weg verboden.

Noorwegen
Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen moet het voertuig met een winteruitrusting worden uitgerust (sneeuwkettingen, winter- of spijkerbanden). Bij een aanrijding wordt degene zonder winteruitrusting aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade. Zelfs in juni kunnen sommige wegen nog glad zijn. Het is daarom aan te raden om dan sneeuwkettingen bij u te hebben.

Oostenrijk
Een rond blauw bord een autoband met sneeuwketting geeft aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Een eventueel onderschrift geeft aan voor welke voertuigen de bepaling niet geldt. Hetzelfde bord met een rode streep erdoorheen geeft aan dat u de kettingen dient te demonteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Arlbergtunnel.

Tjechië
Alleen toegestaan als de wegen met sneeuw bedekt zijn.

Zwitserland
Als de wegentoestand het vereist, is het gebruik van sneeuwkettingen van 1 november tot en met 30 april op bepaalde (berg)wegen verplicht. Dit geldt ook voor vierwiel- aangedreven voertuigen. Dit wordt ter plaatse met een speciaal verkeersbord aangegeven. Het gebruik van spijkerbanden (spikes) is op landwegen is toegestaan, echter niet op autosnelwegen, behalve in de Gotthard- en San Bernardinotunnel. Het getal (80) voor de maximum toegestane snelheid moet dan op de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht. In het kanton Graubünden mogen vierwielaangedreven voertuigen op de desbetreffende wegen zonder sneeuwkettingen rijden.

Zweden
Wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, moet het voertuig met een winteruitrusting worden uitgerust (sneeuwkettingen, winter- of spijkerbanden). Bij een aanrijding wordt degene zonder winteruitrusting aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade.